Zorgboulevard Rotterdam.

29.03.2013 Despina Sarigiannidou Projecten berichten

Voor de verharding van de Zorgboulevard in Rotterdam ging de ontwerper uit van kwalitatief hoogstaand materiaal. En heel veel moeite hoefde Pascal Zuijderwijk, landschapsarchitect bij VHP Urban Designers & Landscape Architects, niet te doen om dat aan zijn opdrachtgever uit te leggen. Zo’n twee miljoen mensen worden er per jaar op de Zorgboulevard in Rotterdam verwacht. Maar er rijden ook auto’s en iedere twee jaar komt een kraan van vijftig ton de twee enorm zware magneten van de MRI-scan vervangen.

Niet alleen voor het zware gebruik, maar vooral voor de minder gewichtige gebruiker – de voetganger – is in dit project een hele goede bestrating nodig, stelt Zuijderwijk. ‘Mensen die met krukken lopen of een rollator, mensen in een rolstoel of met kinderwagen, wat dat betreft stellen álle gebruikersgroepen hoge eisen aan deze openbare ruimte.’ Een mooie uitdaging, vond de landschapsarchitect. Zeker omdat hij van mening is dat de gebruikerstypen niet allemaal gescheiden moeten worden, maar op een natuurlijke manier hun plek in de ruimte moeten kunnen gebruiken. Door bijvoorbeeld kleurnuances in de verharding en strategisch geplaatste plantenbakken en straatmeubilair worden gebruikers op een natuurlijke manier geleid. En zo wordt de beschikbare ruimte ook volledig benut.

Even stil staan

Voor wie er nog niet bekend mee is: de Zorgboulevard is de plek in Rotterdam op het gebied van zorg en welzijn waar uiteenlopende zorgpartijen zijn vertegenwoordigd. Van het bekende Maasstad Ziekenhuis tot een orthopeed, van kraamhotel tot fitnesscentrum. Maar ook met een vestiging van La Place, van een supermarkt en een cadeauwinkel. Je kunt er kortom zorg ‘halen’, maar als je in de buurt bent ook een croissant eten. En dat is precies het gevoel dat ontwerper Zuijderwijk wil benadrukken: ‘De emoties van de bezoekers van de boulevard zijn uiteenlopend, soms heel blij – bij de geboorte van een kind –, soms heel verdrietig, bijvoorbeeld na een slechtnieuwsgesprek. Wij hebben ernaar gestreefd een openbare ruimte te ontwerpen die de bezoeker uitnodigt om even te gaan zitten of stil te staan, even tot zichzelf te komen voordat hij weer terug zijn eigen omgeving instapt.

Om dat te realiseren is er gekozen voor warme materialen en sfeervolle beplanting op de twee pleinen in het gebied, in contrast tot de vrij strakke uitstraling van de gebouwen. De verbindende boulevard kreeg juist weer een strakker en sjieker karakter. Zuijderwijk: ‘Het geeft een bepaalde grandeur aan de bezoeker als hij vanaf de parkeergarage naar het ziekenhuis wandelt en over die prachtige bestrating komt aanwandelen.’ Misschien is dat wat overdreven, lacht Zuijderwijk, maar zijn bedoeling is helder: ‘De bezoeker moet zich belangrijk en welkom voelen. En het liefst ook op zijn gemak. En daarvoor zijn er de pleinen.’

Gewoon een steen

Voor Zuijderwijk was het een bijzonder project dankzij de complexiteit, veelheid van functies, de beperkte ruimte, het intensieve gebruik en de hoge eisen op het gebied van toegankelijkheid en uitstraling. En bij dat uitgebreide lijstje wensen past een hoogwaardig product: de Boulevard bestrating van Metten Stein+Design.

Geleverd materiaal: Boulevard bestratingsmateriaal met geslepen toplaag
Aantal gebruikte formaten: 3 formaten, allen 12 cm dik
Totale omvang: ca. 3500m2
Ontwerp & bestek: VHP Urban Designers & Landscape Architects, Smits Rinsma
Opdrachtgever: Zorgboulevard Rotterdam, Estrade Projecten
Aannemer: BAM