Vrijbaan voor adembenemende architectuur.

Bautafel

Project:

Zentralplatz, Koblenz

Kleuren en formaten:

Sonderfarbe
speciale kleur

40 x 20 x 8 cm
60 x 30 x 8 cm
60 x 40 x 8 cm

40 x 20 x 14 cm
60 x 30 x 14 cm
60 x 40 x 14 cm

40 x 20 x 16 cm
60 x 30 x 16 cm
60 x 40 x 16 cm

Architect:

KuBus Freiraumplanung

Opdrachtgever:

Eigenbetriebe der Stadt Koblenz - Grünflächen und Bestattungswesen

Hoeveelheid:

18.200 m²

Oplevering:

2013

Galerie

Eerst shoppen, dan het culturele vermaak en tussendoor ruimte om te verblijven- zo kan het devies klinken op het opnieuw ingerichte centrumplein in Koblenz. Met adembenemende architectuur geeft het beeldhouwkunstige Cultuurgebouw " Forum Confluetes" in symbiose met het winkelcentrum " Forum Mittelrhein" het centrumplein betekenis. Tussen de beide gebouwen domineert een 6.000 m² groot plein de inrichting. Het met de geslepen Boulevard stenen van METTEN Stein+Design vormgegeven plein voegt zich als vanzelf tussen de spectaculaire bebouwing.

Nadat het Nederlands Architectenbureau Benthem Crouwel ( Amsterdam en Aachen) al in september 2012 het winkelcentrum "Forum Mittelrhein" kon afronden, volgde in het voorjaar 2013, eveneens onder hun regie, het "Forum Confluentes". Beide gebouwen bepalen het nieuwe stadslandschap van de Romeinse stad Koblenz. Ook

Stedenbouwkundig zijn de winkels en cultuur nauw met elkaar verbonden. Beide gebouwen staan zo bij elkaar dat het plein als multifunctionele ruimte in een modern

concept aan alle eisen voldoet: naast evenementen en weekmarkten wordt de buiten gastronomie en detailhandel nieuw leven ingeblazen en vormt het een aantrekkelijke ontmoetingsplek voor omwonende en toeristen.

Het centrumplein vormde vele jaren een wezenlijk probleemgebied in de Koblenz stadsstructuur. Als snijpunt van drie interessante gebieden – de historische oude binnenstad, het kasteel gebied en de binnenstad met zijn talrijke winkels – vervulde het steeds minder de functie als verbinding tussen de wandelroutes en stadscentrum met verblijfsfuncties. Op de weg naar de revitalisering lag vooral de focus op de stedelijke functies van cultuur, onderwijs, toerisme en handel. Het stedelijk concept voorzag daarvoor een

exponerend beeldhoudkundig cultuurgebouw dat betekenis geeft aan het centrumplein en het winkelcentrum en wat zich onderscheidt in symbiose met de overige reguliere architectuur.

 

Nieuwe architectuur vraagt om nieuwe inrichting

Het "Forum Confluentes" dringt zich als een gestrande walvis met zijn afgeronde hoeken en de driehoekige vorm diagonaal de stad in. In tegenstelling tot de meer rechte, vijf verdiepingen tellende Forum Mittelrhein dat relatief hoog de nieuwe locatie markeert. De melkwit, glinsterende unieke glazen gevel laat het cultuurgebouw overdag gesloten lijken terwijl tijdens de avonduren de bedrijvigheid zichtbaar wordt. Het "Forum Mittelrhein" is met de vertaling van regionale thema´s in de gevel net zo´n opvallend oriëntatiepunt: in overeenstemming met de omliggende wijnvelden langs de Rijn en de Moezel omsluit een artistiek gemaakte wijnrankengevel in de vorm van een groene band het parkeerdek. In de avonduren wordt de gevel met 700 speciaal voor dit doeleinde ontwikkelde LED licht verlicht.

 

Piazza met atmosfeer en kwaliteit

Van hoge betekenis voor de nieuwe kwaliteit van het centrumplein is het 6000 m² grote Piazza tussen de beide gebouwen. Naast zijn centrale functie, die er sinds 20 jaar niet meer was, is het plein nu weer een ontmoetingspunt die zich leent voor theaterfestivals, concerten, sportevenementen, kerstmarkten en veel meer. Ook de weekmarkt heeft hier weer een plaats gevonden. Groene eilanden, levendig waterspel en horeca geven het plein charmante aspecten die door de attractieve Boulevard bestrating van METTEN Stein+Design worden geaccentueerd.

Het nieuwe plein zou met een trendsettend ontwerp eenheid uitstralen voor het nieuwe centrum in Koblenz, met inbegrip van de omliggende wandelpaden en wegen in combinatie met de opvallende architectuur. Hiervoor werd een moderne, tijdloze

buitenvloer materialisering gezocht die in ontwerp, kleur en functionaliteit een adequate eenheid vormt met de omliggende architectuur. Als onderdeel van een uitgebreide bemonstering heeft een panel voor de Boulevard serie van de Fa. METTEN Stein+Design gekozen.

"Onze zorg was om een verbindende kleur te vinden tussen de omringende gevels en de aangrenzende bestrating die harmoniserend werkt en toch zelfstandigheid uitstraalt", verklaart Dipl. Ing. Rudolf Kaufmann, landschapsarchitect van bevoegd ontwerpbureau KuBus uit Wetzlar/Berlijn de keuze. Dit is met de Boulevard en het consequent aanhouden van de opgegeven verwerkingsrichting ook gelukt. Van bijzonder belang is hierbij de perfect vormgegeven integratie van alle elementen zoals boom- en gootelementen in de vloervormgeving. Verzagingen en boringen werden uitgevoerd met een waterstraal procedé, wat onderscheidend bijdraagt aan het homogene totaalbeeld van de bestrating.

Boulevard is een klassieker voor spraakvolle inrichting van de buitenruimte. De betonsteen heeft een geslepen oppervlak met een lichtelijk zijdematte glans. Het slijpproces brengt de natuurstenengranulaten afkomstig uit Duitsland, zoals graniet en basalt, geheel tot zijn recht. Boulevard heeft een hoge glijweerstand(SRT getest), is vorst en strooizout bestendig en kan door zijn daarbij passende dikte ook een hoge verkeersbelasting aan. Het overtuigt met een hoge kleurvastheid en duurzaamheid en is daarnaast eenvoudig te reinigen door verminderde vuilopname. " Met Boulevard zijn we aan de eisen van de betrokken instanties tegemoet gekomen" aldus Rudolf Kaufmann. Daarbij telde onder andere dat er over het plein op marktdagen en in het gebied rond de bushaltes gereden moet kunnen worden zoals ook de hoge belasting van de vloeiende overgang van het pleinvlak naar de omliggende straten en de aangrenzende binnenstad. Het ontwerp laat het plein met, door het aantrekkelijke banenverband in 3 formaten, een architectonische taal en een bijbehorende identiteit zichtbaar worden, die de moderne ontwerptaal van het cultuurhuis herbergt en een verbinding creëert met het

winkelcentrum. Aangenaam en veilig beloopbaar, nodigt de aantrekkelijk betonsteen uit om in het nieuwe hart van de stad Koblenz te voet te betreden.