Novo Tech Campus en Station Goffert - Nijmegen

Buitenruimte met markant Pixel patroon

Het buitenterrein van de Novio Technum Campus en het nieuwe Station Nijmegen Goffert is op basis van een gedetailleerd ontwerp van de gemeente Nijmegen, ingericht met enkele duizenden m2 Palladio bestratingsmateriaal van METTEN Stein+Design. Door gebruik te maken van drie kleuren – licht, midden en donkergrijs – ontstond een markant Pixel patroon. De locatie bevindt zich in een belangrijke locatie dat een knooppunt is van wonen, werken en reizen. De Novio Tech Campus bevindt zich op het Winkelsteeg Business Park en grenst aan het “Fifty Two Degrees” gebouw en het nieuwe treinstation Nijmegen Goffert. Het gaat hier om een wetenschapscampus met iLAB status die op ± 10.000 m2 een „State-of-the-art“ onderzoek infrastructuur en onderdak biedt, voor ondernemers en onderzoekers op het gebied van Biowetenschap, gezondheid en de halfgeleider industrie. De Campus is voorzien van moderne laboratoria, clean rooms, een apparatuur pool en het NXP Regional Quality Center Europe. Het markante door Mecanoo Delft ontworpen “Fifty Two Degrees” gebouw biedt kantoor – en vergaderfaciliteiten, conferentie – en expositieruimten en fungeert als ontmoetingsplek voor inspiratie en innovatie, uitwisseling en ondernemen. De naam van het gebouw, de gevellijn zelf is eveneens twee en vijftig graden gebo- gen, is gerelateerd aan Nijmegen als stad die ligt op de twee en vijftigste Breedtegraad. Het naar een ontwerp van Paul van Ree van Studio SK gebouwde station Goffert, is in de gekozen archi- tectuur zeker representatief voor de hoog innovatieve bedrijvig- heid van de Novio Tech Campus zelf.

OPMAAK VAN ONTWERP BESTENDIGD DE EERSTE INDRUK

De Campus zelf werd geopend begin 2013 waarbij de buitenruimte vanaf 2013 in fasen werd aangelegd naar een ontwerp van Arnoud Janson van de gemeente Nijmegen. De omgeving van station Nijmegen Goffert is in 2014 ingericht en werd begin 2016 afgerond met het aanbrengen van een voor de openbare ruimte uitzonderlijke rijkdom aan beplantingen.

Naast vroeg bloeiende tulpenbollen zijn door alle seizoenen uitbundig bloeiende zaaimengsels, vaste planten, siergrassen en sierheesters rondom het station toegepast. Ook opvallend bij binnenstedelijk gebied; het gebruik van de boomsoort de grove den. Op deze wijze wordt er in de omgevingsbeleving een koppeling tot stand gebracht met het Goffert Park waar de uitgang van het Station Nijmegen Goffert in een rechte lijn naartoe leidt. Bij de vele publieke evenementen die plaatsvinden in het park, is het station Nijmegen Goffert voor bezoekers die gebruik maken van het openbare vervoer het aankomst- en vertrekpunt en een belangrijk visitekaartje voor Nijmegen. Vanuit het ontwerp en de functionaliteit dient de buitenruimte te “ontvangen en ontmoeten” en “verbinden en verblijven”. De belangrijkste functie van het buitenterrein tussen campus en het ontvangst- en omgevingsdomein van het station is verblijven en verbinden op basis van architectonische middelen zoals herkenbaarheid, identiteit en uniformiteit. De intentie achter het ontwerpconcept is een herkenbare hoogwaardige uitstraling als visitekaartje van Nijmegen met verbindingen naar de omgeving van NTC/NXP en het Goffert park en visa versa.

Legenda

Project:

Bahnhof Nijmegen

Kleuren en formaten:

MePalladio11.05Oberflaecheret2
11.05
MePalladio13.01Oberflaecheret2
13.01
MePalladio13.05Oberflaecheret2
13.05

Architect:

Arnoud Janson, Gemeinde Nijmegen

Hoeveelheid:

ca. 5.100 m²

Galerij

Van verharding naar “Buitenvloer ontwerp"

Aan de te selecteren elementen verharding lagen meerdere uitgangspunten ten grondslag. In functionaliteit een dichte textuur als steenhuid en in zijn geheel als verharding nagenoeg egaal en goed begaanbaar. Daarbij aansluitend op locatie in kleurstelling, uitstraling en vorm en zich voegend in het karakter van het gebied namelijk Hightech en industrieel. Maar ook naar de gebruikte beplantingselementen, de architectuur en de aanwezige infrastructuur. 

Voor dit omvangrijke eisenprogramma van het “Buitenvloer ontwerp“ heeft Arnoud Janson als Senior ontwerper van de Gemeente Nijmegen gekozen voor de Palladio steen uit het METTEN leveringsprogramma. Het parketachtige 50x10 cm formaat is in een drietal op elkaar in detail afgestemde grijstinten gerealiseerd. Het versterkt daarmee de industriële uitstraling en gaf de mogelijk tot een afwisselend Pixel patroon. De 12 cm dikte waarborgt een goede weerstand bij een wisselende en incidenteel hoge drukbelasting. 

De mogelijkheid van samenstelling in kleur op detail, de afweging in de geboden prijs/kwaliteit verhouding en de “bij METTEN weet je per definitie wat je krijgt” ervaring bij eerdere projecten gaf de doorslag voor de keuze voor METTEN als Producent en leverancier in dit project. 

Als blindengeleidesysteem is gekozen voor een blindenbelijning op basis Epoxy die naderhand op de steen is aangebracht. Dit is een bewust keuze omdat de standaard witte beton blindengeleide tegel direct afbreuk zou doen aan de basis van de kwaliteit van deze buitenvloer. Een machinale verwerking van de bestrating was niet mogelijk gelet op de menging in het werk van 3 kleuren en niet in de laatste plaats door de samenstelling van ontwerp op basis van diverse gebogen lijnen.