Opernboulevard, Hamburg

Opera op een Boulevard, Hamburg 

In stijl en comfortabel flaneren op een bijzondere locatie - dat is nu mogelijk op de genoemde Operaboulevard in Hamburg. Duidelijk bijdragend in het nieuw gecreëerde straatbeeld in het gebied Dammtorstrasse tussen Stephansplatz en Gänzemarkt, is het daar toe- gepaste Assano bestratingssysteem van METTEN Stein+Sesign. De zandkleur met zichtbare natuursteen bestanddelen, de royale maatvoering, het “feinsamtierte” oppervlak, dit alles laat hierdoor een zeer eigen omgevingssfeer ontstaan. Het bereikte sfeerbeeld laat zich omschrijven als modern, uitnodigend en kunstzinnig. 

Assano behoort tot de nieuwste generatie van innovatieve productsystemen waarmee METTEN Stein+Design nieuwe maatstaven wederom verder naar boven toe bijstelt. Een opeenstapeling van diverse intensieve verwezenlijkte productietechnieken laten de textuur ontstaan van het subtiele “feinsamtierte” steenoppervlak. De tijdens de productie toegepaste CleanTop®-Technology minimaliseert vuilopname - en aanhechting in zichtbare mate. daarbij verhoogt deze, door METTEN Stein+- Design ontwikkelde technische innovatie, de verweringsbestendigheid van het product en vereenvoudigt het de reiniging. 

De nieuw ingerichte Operaboulevard doet zijn naam eer aan: hedendaagse opmerkelijke omgevingsarchitectuur naast fraai gerestaureerde monumentale bebouwing. royale lichtkleurige trottoirs en brede fietspaden, eenduidige straatverlichting en creatief gevormde platanen. Het aan het uitgangsleven gerelateerde bedrijfsleven versterkt de levendigheid van dit stedelijk gebied: cafés, restaurants en andere uitgaansgelegenheden in een hoge concentratie.

Het laat een hoge verblijfsfunctie ontstaan. De beslissing voor de toepassing van het zandkleurige assano bestratingssysteem met de geïntrigeerde CleanTop®-Technology viel na een anderhalf jaar durende testfase. Deze bevestigde de beoogde kwaliteiten in de mate van vuilresistentie, een al noo- dzakelijke simpele reinigbaarheid en de hoge mate van belast- baarheid. Logischerwijze was ook een veilige glijweerstand van groot belang in dit hoog gefrequenteerde verblijfsgebied. Vanuit de te bereiken sfeerbeleving bleek de combinatie van steentextuur, kleur en zichtbare natuursteen toeslagstoffen de juiste bijdrage te leveren.

Legenda

Project:

Opernboulevard, Hamburg

Kleuren en formaten:

Boulevard Sandbeige
Sandbeige

60 x 30 x 8 cm

30 x 15 x 14 cm

60 x 30 x 14 cm

Architect:

ARGUS Stadt- und Verkehrsplanung, Hamburg

landschapsarchitect:

Breimann+Bruun GmbH & Co. KG Landschaftsarchitekten, Hamburg

Opdrachtgever:

Otto Wulff BID Gesellschaft mbH für das BID Opernboulevard

Hoeveelheid:

6.000 m²

Oplevering:

2012

Galerij

Een sterk Concept

Voor de herinrichting kon de hamburger dammtorstrasse het daar aanwezige buitengewone potentieel niet benutten. Aantrekkelijke gebouwen verdwenen achter een rommelig straat- beeld en geparkeerde auto ́s. Bij het Operagebouw ontbrak een passende entree. Trottoirs en aangrenzende gebieden waren dui- delijk minimaal gedimensioneerd en er waren geen veilige oversteekplaatsen. Hierdoor bleef de dammtorstrasse ondanks de culturele betekenis, haar opwindende bestaande architectuur en spannende positionering als westelijke entree tot de binnenstad enkel een doorgangsroute. Door opwaardering van het gebied tussen de Gänsemarkt en de Stephansplatz en wijziging van verkeersfunctie middels het “Business Improvement District (BId) Opernboulevard” is het samenwerkingsverband geweldig gelukt. “De BId Opernboulevard is een voorbeeld voor de in de hamburg beleefde cultuur in samenwerking van openbare en particulieren partnerschappen” verklaarde Dr. Stefan Binger woordvoerder namens BId Opernboulevard.

New Street Life 

„Ongeveer 5800 m2 van het hoogwaardige assano bestratingssysteem werden op en rond het entreegebied van de Opera verwerkt. In de voetgangersgebieden en haaks op de bebouwing in een halfsteens verband in het formaat 60 x 60 x 8 cm. In de parkeerstroken en aanpalende straten werd, om een blijvend hoge esthetische kwaliteit bij een zeer hoge verkeerbelasting te kunnen waarborgen, het formaat 30 x 15 cm in een dikte van 14 (!) cm toegepast. Het nieuwe Opernboulevard is een verrijking voor de binnenstad van de hanzestad hamburg. De westelijke entree tot de binnenstad werd door de aantrekkelijke Boulevard een centrale plek met een eersteklas cultureel aanbod. Het comfortabel begaanbare assano bestratingssysteem geeft het een stemmige basis die uitnodigt tot flaneren en vermaak. De tot 12 meter brede trottoirs en smaakvolle elementen als stadsmeubilair, verlichting en bomen ronden de herinrichting tot entree van de binnenstad harmonisch af.

Downloads