FAQ

Veel gestelde vragen

Materialen

Waaruit bestaat beton?

Kunnen er kleurverschillen zijn met monsters?

Kenmerkend voor een grootschalige, machinale productie van betonproducten is dat deze direct uit de mal gehaald worden. Hierbij is het gebruik van een zeer droog mengsel met een exact vastgestelde vochtverhouding noodzakelijk voor een optimale binding. Er wordt dan ook geen aanvullend water tijdens de productie toegevoegd. Om het verfijnde straalbeeld te verkrijgen, wordt bij deze opeenvolgende nabewerking evenmin water toegevoegd. Hierdoor kan het gebeuren dat bij de aanlevering er op dat moment een lichtere kleur waarneembaar is.
Beton producten bevatten altijd een aandeel aan poriën die gedurende het gebruik altijd met vocht gevuld zijn maar ook gedurende de zomer niet volledig opdrogen, het geeft het product een donkerdere kleur. Dit leidt er toe dat na enige tijd van opnemen van vocht een product donkerder oogt.

Hoe is een Metten steen (en tegel) opgebouwd?

De onderkant bestaat uit beton. Bij het maken van de zichtbare bovenkant (men noemt dit een toplaag) wordt gebruik gemaakt van water, diverse zand- en cement soorten en zeer fijne natuursteen split soorten. Afhankelijk van het soort van producten en de beoogde kleur kan daarbij gebruik gemaakt worden van aanvullende  kleurstoffen van natuurlijke oorsprong zoals verschillende soorten ijzeroxiden. Deze toplaag kan vervolgens op vele manieren nabewerkt worden. Zoals slijpen, stralen, structureren et cetera.

Wat betekent CleanTop®-Technology?

Ongeacht uit welk materiaal stenen bestaan: natuursteen, gebakken materialen of beton, al deze materialen bevatten in meer of mindere mate fijne haarvaten, waarin vuil en vocht kunnen doordringen. De CleanTop®-Technology vermindert dit én de aanhechting van vuil in merkbare mate. CleanTop is een integraal onderdeel van het productieproces en dus permanent met de steen verbonden. De CF (Clean Factor) waarde van een product geeft de hoogte aan van de intensiteit van de werking en een aantal daardoor ontstane extra eigenschappen. Hoe hoger het CF getal des te meer voordelen biedt betreffend CleanTop®product. Veel soorten van vervuilingen zijn eenvoudig te verwijderen. Ook behoeft het product minder vaak gereinigd te worden.

CleanTop® is een integraal onderdeel van het productieproces. De bescherming dringt door de hele steen heen en is een onderdeel van de steen. In tegenstelling tot impregneringen en coatings is CleanTop® ongevoelig voor zaken als een mechanische belasting en de weersomstandigheden – een doorslaggevend pluspunt. Hierdoor is een nabehandeling niet nodig.

Er ontstaat tevens een verhoogde verweringsbestendigheid van het product. Al met al verlengt CleanTop® dus de levensduur van het product. Het behoudt tot op hoge leeftijd zijn markante verschijningsvorm. Dit in vergelijk met ongecoate en gecoate conventionele betonstenen.

De hogere weerstand tegen vervuiling door CleanTop® en het feit dat er minder tijd besteed hoeft te worden aan schoonmaak zijn wetenschappelijk onderzocht en bevestigd - naar het oordeel van de Ruhr-Universiteit Bochum. De beslissing van McDonald's om onze CleanTop® producten te gebruiken in Duitsland en Oostenrijk, USA, Zweden, Nederland en Canada, met name rondom de restaurants en de terrassen, wijst op de voordelen van deze technologie.

Meer informatie over CleanTop® is hier te vinden

Wat is BlueAir-Technology?

Naar het voorbeeld van fotokatalyse van planten bouwt BlueAir®-technologie aanwezige stikstofoxiden in de lucht actief af – dit doordat het bestratingsmateriaal fotokatalytisch geactiveerd wordt. Met behulp van de katalysator titaandioxide wordt onder invloed van daglicht schadelijke stikstofoxiden (NOX) uit de lucht omgezet in het minder schadelijke nitraat (NO3). Deze voor de mens en het milieu minder gevaarlijke stof mineraliseert aan het betonoppervlak en vloeit met de eerstvolgende regenbui via de riolering weg. De fotokatalysator titaandioxide zelf blijft bij dit proces in ongewijzigde hoeveelheid behouden, de reactie is daarom eindeloos herhaalbaar. De werking van BlueAir®-Technology behoudt de steen zijn leven lang. Het proces wordt telkens weer geactiveerd, wanneer titaandioxide met daglicht in aanraking komt.

 

Het principe van luchtzuiverende stenen noemen we BlueAir®-Technology. Het is de meest esthetische bijdrage aan een schonere lucht. Meer informatie over BlueAir® is hier te vinden.

Hoe belangrijk is het thema duurzaamheid voor Metten Stein+Design?

We hebben de aarde niet van onze voorvaderen geërfd, maar van onze kinderen geleend. Onze verantwoordelijkheid – die voor de natuurlijke hulpbronnen, onze leefomgeving en de toekomstige generatie – nemen wij zeer serieus. Duurzaamheid is voor ons meer dan een woord. De maatregelen van het bedrijfsbrede programma “Green Efficiency” worden al lange tijd in praktijk gebracht. Het is ons doel om vóór 2018 de CO2-uitstoot met 20% te verminderen. Juist bedrijven zijn in een goede positie om een positieve bijdrage te leveren aan het milieu!

50% van de stroom voor het productieproces is afkomstig uit hernieuwde energiebronnen, wij hebben de CO2-uitstoot blijvend verminderd, wij besparen op verwarmingsenergie en gebruiken water uit onze eigen bron, dat binnen de fabriek wordt gezuiverd en meerdere malen wordt hergebruikt. Al onze producten kunnen gerecycled worden en voor nieuwe toepassingen worden gebruikt. Erkende certificaten laten zien hoe milieuvriendelijke alle METTEN-producten zijn. Tweemaal per jaar worden wij volgens de strengste richtlijnen gecontroleerd.

Om de positieve ecologische balans van betonproducten nog verder te verbeteren, vermijden wij onnodig transport en maken wij alleen gebruik van toeslagmaterialen van Europese herkomst. Meer dan 90% van alle grondstoffen winnen wij reeds binnen een straal van 150 kilometer. Hierdoor wordt het milieu ontlast en de economie van de regio versterkt.

Planning

Wat is het verschil tussen straatstenen en (terras)tegels?

Het verschil tussen deze twee productengroepen zit hem voornamelijk in de steendikte. De terrastegels zijn meestal niet meer dan 5 cm dik, en daarom vooral geschikt voor terrassen en tuinpaden. Daar waar enkel gelopen wordt. Indien het oppervlak door personenauto’s wordt gebruikt (bijvoorbeeld bij een oprit) worden straatstenen met een dikte van ten minste 6 cm aangeraden.

Welke stenen zijn geschikt voor een oprit?

Voor oppervlakken die door personenauto’s worden bereden, kunt u gebruik maken van alle producten met ten minste 6 cm dikke stenen (met uitzondering van de maten 100x50 en 100x100 cm). Voorwaarde is altijd wel dat de steen zelf vakkundig is verwerkt en in het bijzonder de onderbouw en het ballastbed correct uitgevoerd worden.

Zijn moderne groot formaat tegels ook geschikt voor de kleinere tuin?

Ook bij kleinere oppervlakken komen grotere tegels tot hun recht, waardoor een modern en stijlvol beeld ontstaat. De verwerking vindt meestal plaats met  een vacuüm verwerkingsapparaat die reeds vele gespecialiseerde bestratingsbedrijven in hun bezit hebben. Ook kan dergelijke apparatuur  bij verhuurbedrijven gehuurd worden.

Hoe lang zijn de levertijden van de producten?

Ons streven is  om binnen 5 dagen te leveren. Aangezien  bijna alle producten op voorraad bij de fabriek in Duitsland zijn, kunnen we die belofte bijna altijd nakomen met een paar uitzonderingen na (bijv. de Waddeneilanden).

Is er een minimale hoeveelheid stenen die ik moet kopen?

U bent niet verplicht om volle pallets of pakketten te bestellen – zoals bij veel andere betonleveranciers. Ook kleine hoeveelheden stellen wij als service graag voor u samen.

Hoe gevoelig zijn licht gekleurde  stenen in relatie tot bandensporen?

Bij een veel gebruikte verharding worden gebruikssporen zichtbaar. Slijtage en weersinvloeden zijn onvermijdelijk en normaal. Vooral op lichte steen oppervlakken zijn bandensporen beter zichtbaar. Wij adviseren daarom voor dit soort toepassingen een donkere of genuanceerde kleur te kiezen. Houdt u er rekening mee dat bandensporen door bandenslijtage geen tekortkoming van het product zelf is en hiervoor geen reclamatie gerechtvaardigd is.

Zijn donker gekleurde betonstenen extra gevoelig voor krassen?

Het primaire doel van straatstenen van beton is het beoogde gebruik. In zoverre zijn op het desbetreffende oppervlak slijtage en gebruikssporen onvermijdelijk. Dit kunnen bijvoorbeeld slijtsporen, krassen en vuil zijn. Krassen op betonnen oppervlakken worden meestal veroorzaakt door grind of zandkorrels op het betreffende oppervlak. Dit laat een lichte slijtage op het oppervlak van de betonstenen na wat duidelijk sneller waargenomen wordt op veel donkere stenen.

Worden donker gekleurde stenen bovenmatig warm en daardoor niet meer beloopbaar/toegankelijk?

Metingen hebben aangetoond dat donkergekleurde stenen oppervlakken in onze regio wel tot 65°C kunnen worden opgewarmd door de zon. Terwijl het met schoenen aan dan nog steeds goed beloopbaar is, is het met blote voeten heel onaangenaam.

Zijn betonstenen beter of slechter dan natuursteen?

Deze vraag is niet zo gemakkelijk te beantwoorden, dit omdat de beoordeling op basis van verschillende invalshoeken gedaan kan worden, zoals transportafstanden, levensduur van het materiaal, arbeidsomstandigheden, milieubelasting bij de productie/winning van grondstoffen et cetera. Beton zelf is een natuurlijk materiaal. Dit omdat de grondstoffen voor de productie van betonstenen met een toplaag puur natuurlijke producten zijn: cement, zand, grind, water en natuursteen splitsoorten zoals graniet, basalt en porfier. Zeer complexe productieprocessen, vele technologische verfijningen en veel ervaring zijn nodig om een betonsteen te optimaliseren. Het resultaat is een materiaal dat nauwkeurig kan worden bewerkt in een bijna oneindige verscheidenheid en vorm. Door de toevoeging van nieuwe innovatieve groene technologieën ontstaat een uiterst duurzaam product. Een voorbeeld daarvan is de meer dan 10 jaar geleden door ons ontwikkelde CleanTop®-Technology. Een oppervlaktebescherming voor betonstenen dat permanent beschermt tegen vervuiling en het schoonmaken vergemakkelijkt. Inherent hieraan is dat de verwerings bestendigheid met een dergelijke eigenschap merkbaar toeneemt. Vanuit ecologisch oogpunt is betonsteen zelfs superieur aan de natuursteen.

Is het de moeite waard om naar de Metten Ideeëntuin te komen?

De door een gerenommeerd landschapsarchitectenbureau ontworpen 5.000 m² grote Metten Ideeëntuin in Overath, Duitsland is een ideale locatie om ideeën over de inrichting van uw tuin te stimuleren, om zich persoonlijk van de METTEN-kwaliteit te overtuigen of om een concreet product in verwerkte situatie te beoordelen. De grote verscheidenheid van tegels en stenen, muurtjes, planten, waterlopen, traptreden en bassins maken het u makkelijker eventuele oplossingen beter voor te stellen. Het zou leuk zijn u daar te mogen begroeten. Een eerste indruk zou onze virtuele rondleiding u kunnen geven.
Vanuit onze ideeëntuin bent u ook in een half uur in het centrum van Köln. Misschien combineert u het bezoek aan onze tuin wel met een bezichtiging aan deze prachtige Domstadt. De Metten ideeëntuin ligt direct aan de A4 en is dus uitstekend bereikbaar. Routebeschrijving.

Producten op maat

Maakt Metten ook producten op maat?

Het is onze ambitie om al uw ideeën werkelijkheid te laten worden. Met Concept Design, bieden wij op basis van onze tientallen jaren ervaring met beton, graag producten aan die speciaal op maat geproduceerd worden. Ontdek de bijna onbeperkte ontwerpvrijheid in steen – van maatwijziging  tot aan individuele wensen van nieuwe producten:

  • Trappen en bordessen op gewenste breedte en vormen
  • Conturo-muurkeringselementen tot 205 cm hoogte
  • Drie-dimensionale design en kunstobjecten
  • Aangepaste formaten en diktes voor bestratings- en tegelsystemen
  • Meubilair voor buiten, gemaakt van beton
  • Elementen om een toegang voor b.v. rolstoelgebruikers te realiseren

Vrijwel geen enkel idee is te bizar om te worden gerealiseerd. Vaak volstaat een tekening of foto om in overleg praktische oplossingen te bieden – wij kunnen u over eventuele verdere stappen adviseren.

Zijn de speciaal op maat geproduceerde producten altijd een zelfde uitvoering zoals de stenen met bijvoorbeeld een Umbriano of Senzo “look” mogelijk?

Nee, aangezien het bij bepaalde specifieke bestratings- en tegelsystemen, speciaal voor de productie daarvan, om specifieke ontwikkelde technologieën gaat, zijn speciaal op maat te produceren producten met een zelfde aanzicht helaas niet mogelijk. Het Concept Design programma is desalniettemin heel goed combineerbaar.

Welke kleuren zijn mogelijk bij speciaal op maat geproduceerde producten?

Bij het Concept Design programma kunnen bijna alle kleuren en oppervlakken volgens uw wensen ontworpen worden. 

Zijn op maat gemaakte producten niet onbetaalbaar?

Nee, als gevolg van de verschillende productie-afwijkende formaten zijn vaak speciaal op maat te produceren materialen mogelijk vanaf een extra toeslag van slechts 20%. Aangezien de kosten uiteindelijk sterk afhankelijk zijn van de gewenste vorm en oppervlakte, maken wij voor u graag een individuele aanbieding.

Verwerking

Kan ik de tegels ook zonder voeg direct tegen elkaar aan leggen?

Nee, tegels moeten altijd met een voeg van 3-5 mm verwerkt worden. Dit is noodzakelijk zodat het vocht  uit de grond de mogelijkheid heeft naar boven te diffunderen. Het leggen zonder voeg wordt ten sterkste ontraden.

Is het mogelijk om de tegels met “ vaste voegen” te verwerken?

Wanneer het terras met op cement gebaseerde voegen wordt gelegd  dan is een ballastbed met bijvoorbeeld drainmortel noodzakelijk, zodat het vocht snel afgevoerd wordt. Hierbij is het van belang te letten afhankelijk van de situatie om dilatatie (uitzettings) voegen aan te brengen. Ondanks de zorgvuldige voorbereiding en uitvoering van het oppervlak kunnen er zetting en haarscheuren ontstaan. CleanTop in combinatie met voegen met een reactieve hars-bevattend materiaal (bijv. epoxy hars), kunnen de werking aantasten en beschadigen van het oppervlak veroorzaken.

Welk voegmateriaal raadt u aan?

Wij raden altijd droog en zuiver, bij voorkeur gewassen, voegmateriaal aan. Dat wil zeggen zonder nul aandelen. Het mag geen gekleurde deeltjes bevatten van zand, grind, split, leem of kalk. Het voegmateriaal moet “filter stabiel “zijn hetgeen betekent dat de fractie van het materiaal gelijk of grover moet zijn dan het materiaal onder de tegel zodat het voegenmateriaal niet “wegzakt” in de onderlaag. De voegen moeten altijd helemaal gevuld zijn. En hebben de eerste tijd wat extra zorg nodig. De eerste weken na het leggen kan het zijn dat deze nogmaals gevuld moeten worden i.v.m. het “nazakken” van het losse voegenzand.

Tip: voor een donkere voeg, die ook niet afgeeft, adviseren wij het speciaal voor betonstenen van Metten ontwikkelde Neros voegensplit, 0,2 – 2 mm, kleur antraciet.

Hoe ontstaan er kantbeschadigingen bij de stenen en is dit een gevolg van een discutabele kwaliteit?

Bestrating en tegels die te dicht op elkaar – en dus niet in overeenstemming met de verwerkingsvoorschriften - verwerkt zijn of waarvan de onderbouw (w.o. de vlijlaag) niet stabiel genoeg is in verhouding met de te verwachtte drukbelasting en de vorstgevoeligheid van de bodem. Hierbij worden later in het gebruik of eventueel reeds bij het aftrillen de kanten zo belast dat er kantbeschadigingen ontstaan. Al met al wat schade wat niet komt door een discutabele kwaliteit van het materiaal maar het niet op de juiste manier verwerken dan wel een geheel ontbrekende of gebrekkige voorbereiding in de aanpassing van een niet juiste ondergrond.

Scherpkantige betonproducten hebben onafhankelijk van de betonkwaliteit een hogere kantgevoeligheid dan bijvoorbeeld producten met een vellingkant. Kleine afbrokkelingen  en lichte kantbeschadigingen zijn dus niet te vermijden en hebben niets met de kwaliteit van het product te maken. En gelden als niet echt relevant zijnde als de beschrijving van de eigenschap “scherpkantig” van de DIN EN 1338 en DIN EN 1339 en DIN EN 1340 wordt nageleefd. Dit geldt ook voor producten in verwerkte toestand "(Betonvereniging straat, landschap, tuin etc - SLG).

Vooral bij scherpe en grote producten raden we voor de verplaatsing van de stenen het gebruik van een Metten “Kantelprofiel” aan.

Hoe voorkom ik kleurverschillen tussen de verwerkte oppervlakken?

Met name voor producten met kleurnuances is het altijd belangrijk de stenen te mengen met verschillende lagen uit ten minste drie pallets. Vooral bij genuanceerde kleuren lijken geen twee stenen hetzelfde en alleen bij een goede mix ontstaat een harmonisch visueel effect. Lichte kleurverschillen bij eenkleurige producten zijn niet uit te sluiten, omdat het bij betonstenen om natuurlijke grondstoffen gaat en dit vormt geen grond tot een reclamatie. Onze grote zorg en hoge kwaliteitseisen maken dat afgezien van het produceren met behulp van natuurlijke grondstoffen extreem grote kleurverschillen vrijwel uitgesloten zijn.

Kunnen de betonstenen en tegels ter plaatse worden verzaagd?

Dat is met een daarvoor geschikte zaag zonder problemen mogelijk. Voor het zagen dienen de stenen met water bevochtigd te worden en direct na het zagen met licht zuurhoudend water (4 delen water en 1 deel cementsluierverwijderaar) schoongemaakt te worden en aansluitend naspoelen met enkel schoon water. Anders kan zich het cementhoudende zaagwater op de stenen hechten, waardoor lelijke vlekken ontstaan.

Wat is belangrijk om op te letten bij het aftrillen in zijn algemeenheid?

Ongevoegde verhardingen mogen niet worden afgetrild. Het aftrillen kan na of voor het inwateren van het voegmateriaal gedaan worden. Gebeurt het vooraf dan moeten de voegen zover gevoegd zijn dat de stenen niet meer kunnen verschuiven door het trillen van de trilplaat. Gebeurt het achteraf dan moet het ballastbed en de ondergrond voldoende gedroogd zijn. In ieder geval is het raadzaam de verharding voor het aftrillen met een zachte bezem schoon te vegen en moet bij voorkeur droog zijn om vlekken te voorkomen. Feitelijk mag er enkel gebruik worden gemaakt van een trilplaat die voorzien is van een (goede kwaliteit) kunststof beschermhoes. Tegels worden in de regel niet afgetrild maar enkel lichtelijk aangeklopt met een rubberen hamer.

Het aftrillen vindt plaats vanaf de randen naar het midden in een aantal naast elkaar overlappende banen om zo een optimale stabiliteit te bereiken. Trilplaten moeten voor te verdichte verharding geschikt zijn. Na "bestrating praktijk theorie '(Joseph Nefele, Aufkirchen, editie 2001) worden de volgende aanbevelingen gegeven:

  • Steen-Nen dikte 60 mm: trilmachine met een totaalgewicht van ca. 130 kg en een middelpuntvliedende kracht van 18 tot ongeveer 20 kN
  • Steen-Nen dikte 80 en 100 mm: trilmachine met een totaalgewicht van 170 tot 200 kg en een middelpuntvliedende kracht van minstens 20 tot 30 kN
  • Steen Nen-dikte 100 mm en meer: trilmachine met een totaalgewicht van 200 tot 600 kg en een middelpuntvliedende kracht van ca. 30 tot 60 kN

Bron: Vereniging van betonnen weg, landschap, tuin eV (SLC)

Let op de aanvullende instructies voor wat betreft het aftrillen van Belpasso Premio en Senzo!

Waar moet bij het aftrillen van Belpasso Premio en Senzo op worden gelet?

Deze producten mogen alleen worden afgetrild met een trilplaat (type 1500) die voorzien is van een speciale Metten topslidehoes. Voor een professionele verwerking adviseren wij deze topslidehoes. Eventuele in het begin optredende krassporen verdwijnen door verwering en gebruik.

Waarom moet ik een tegeldrager gebruiken?

Tegeldragers zijn bijzonder geschikt voor het leggen van tegels op dakterrassen en balkons. Op deze manier kunnen er tevens leidingen en kabels onder de tegels gelegd worden.

Reiniging en onderhoud

Hoe houd ik de stenen mooi?

De invloeden van het weer en gebruik laten hun sporen achter, maar door natuurlijke verwering verdwijnen de meeste sporen meestal vanzelf. Onder bloem- en plantenbakken, deurmatten, parasolvoeten, folie hoezen, enz., ontstaan als gevolg van het ontbreken van luchtcirculatie vlekken en verkleuring die niet meer te verwijderen zijn. Om dit te voorkomen, wordt u geadviseerd om kleine voetjes of afstandhouders te gebruiken zodat de lucht kan circuleren onder de voorwerpen en het water snel kan weglopen. Hardnekkige vervuiling kan in de regel met specifieke daarvoor geschikte reinigingsproducten die bij de bouwmarkten of direct bij Metten te verkrijgen zijn worden verwijderd. De "patina", die door de jaren heen optreedt verfijnd het product en maakt het ook duidelijk dat beton een natuurlijk materiaal is dat onderhevig is aan natuurlijke processen.

Zelfs bij producten die voorzien zijn van een CleanTop bescherming raden wij aan om geregeld te reinigen.

Waar moet rekening mee gehouden worden met betrekking tot deurmatten, parasolvoeten en plantenbakken op het terras?

Onder deurmatten, parasolvoeten, bloempotten en andere voorwerpen die direct - dus zonder afstand - op het oppervlak staan kunnen door gebrek aan luchtcirculatie vlekken en verkleuringen ontstaan die niet meer te verwijderen zijn. Om dit te voorkomen, wordt u geadviseerd om kleine voetjes of afstandhouders te gebruiken zodat de lucht kan circuleren onder de voorwerpen en het water snel kan weglopen.

Deurmatten van rubber of kokos geven kleuren af die kunnen leiden tot vlekken. Hier adviseren wij een inbouw van een deurmat, gelijkliggend met de bestrating.

Hoe voorkom ik krassen van tuinmeubelen op mijn terras?

Hier raden wij u aan om scherpkantige en puntige stoelpoten te voorzien van zacht vilt.

Wat heb ik nodig om de stenen schoon te maken of waar moet ik op letten bij het schoonmaken van mijn terras?

In veel gevallen – vooral de met CleanTop® beschermde producten - kunt u kleine vlekken (koffie, ketchup, mosterd, cola, etc.) verwijderen door gebruik van water en een zacht reinigingsmiddel. Voor hardnekkige vlekken raden wij het gebruik van specifiek daarvoor geschikte reinigingsproducten aan die bij de bouwmarkten of direct bij Metten te verkrijgen zijn.

Leem- en tuinvuil vlekken METTEN Außenreiniger Anti-Grün Power (Akemi) MN-Buitenhuis reiniger (Lithofin) R70
(Möller-Chemie)
Plantenvlekken METTEN Außenreiniger Anti-Grün Power (Akemi) MN-Buitenhuis reiniger (Lithofin) R70
(Möller-Chemie)
Algemene oppervlakte vervuiling METTEN Außenreiniger Anti-Grün Power (Akemi) MN-Buitenhuis reiniger (Lithofin) R70
(Möller-Chemie)
Algen, mos en groene aanslag   Anti-Grün LONGLIFE
(Akemi)
Allex
(Lithofin)
R 60 ⁄ R 62
(Möller-Chemie)
Roest   Rostentferner
(Akemi)
Bero
(Lithofin)
R 77
(Möller-Chemie)
Kalkuitbloeiing/cementsluiers   Zementschleier-
entferner
(Akemi)
Kukü
(Lithofin)
R 63 ⁄ R 65
(Möller-Chemie)
Olie-, vet en verfvlekken   Öl- und Fettentfernerpaste*
(Akemi)
Oil Ex*
(Lithofin)
R 54*
(Möller-Chemie)
Farbe, Harz, Wachs, Teer   Wachsentferner*
(Akemi)
Losefix*
(Lithofin)
R 54*
(Möller-Chemie)

*niet te gebruiken op CleanTop oppervlakken

In principe wordt er bij betonnen bestrating en tegels het  gebruik  van een hogedruk reiniger sterk ontraden, alsmede bij CleanTop® beschermde producten het gebruik van reinigingsmiddelen op basis van oplosmiddelen. De enige uitzondering: Belpasso Premio - als gevolg van een speciaal beschermd oppervlak kunt u zonder problemen bij de Belpasso Premio een hogedrukreiniger met max. 120 bar en tot op een afstand van min. 20 cm gebruiken (maar geen gebruik maken van een vuilfrees of reinigingsmiddelen met een oplosmiddel).

Deze informatie kan en is enkel zonder aansprakelijkheid van onze kant te geven. Wij vragen het gebruik van deze producten, de plaats van toepassing en het te behandelende materiaal op elkaar af te stemmen. In alle gevallen eerst uit te proberen op een onopvallende plaats.

Kan ik de stenen met behulp van een hogedrukreiniger schoonmaken?

In principe wordt er bij betonnen bestrating en tegels het  gebruik  van een hogedruk reiniger sterk ontraden. De enige uitzondering: Belpasso Premio - als gevolg van een speciaal beschermd oppervlak kunt u zonder problemen bij de Belpasso Premio een hogedrukreiniger met max. 120 bar en tot op een afstand van min. 20 cm gebruiken (maar geen gebruik maken van een vuilfrees of reinigingsmiddelen met een oplosmiddel).

Wat kan ik in de winter bij de entree van mijn woning strooien en waarmee kan ik sneeuw van de stenen verwijderen?

Het gebruik van strooizout is niet alleen schadelijk voor het milieu, maar ook na verloop van tijd voor het oppervlak van het verhardingsmateriaal. Om deze reden adviseren wij om het strooizout te vermengen met split in de gradatie van 1/3 mm of 2/5 mm.

Bij AquaPrima mag u op grond van de hoge waterdoorlaatbaarheid en de betoneigenschappen noch strooizout noch andere chemische middelen gebruiken, dit vanwege het uitstekende waterafvoerende vermogen van de steen waardoor deze rechtstreeks in het grondwater terecht zouden komen. Hier raden wij split aan te gebruiken met een korrelgrootte van 2/5 mm.

Bij het sneeuwruimen moet u ervoor zorgen dat er sneeuwschuivers met een schuifrand van rubber of hard kunststof worden gebruikt. Anders kunnen er soms krassen op het oppervlak ontstaan welke niet meer verwijderd kunnen worden.

Er hebben zich vlak na het leggen witte vlekken  op de stenen gevormd. Hoe kan ik deze verwijderen?

Bij bestrating en tegels kunnen na de verwerking witte vlekken optreden. Dit noemt men uitbloeiing. De oorzaak van uitbloeiingen is kalk - een van de basismaterialen van de betonstenen. Tijdens het uitharden van het beton wordt niet de totale hoeveelheid kalk in de steen ingebonden. Een deel van de kalk wordt in het poriënwater van het beton gebonden. Door water, die doordringt in de steen, zoals regen of opstuwing door water, wordt de gebonden calcium in het poriënwater naar de oppervlakte gebracht en zichtbaar. Chemisch betekent dit: Uitbloeiingen zijn in water opgeloste calciumhydroxide (Ca (OH)2) die na het verdampen van water  een reactie met de kooldioxyde (CO2) in de lucht als calciumcarbonaat (CaSO3) op het betonoppervlak zichtbaar wordt.

Aangezien in elk betonmengsel door het productieproces overtollig kalk aanwezig is, is kalkuitbloeiing technisch onvermijdbaar. Door normale weersomstandigheden verdwijnt dit in de loop van de tijd door normale verweringsprocessen. Stenen die eenmaal uitbloeiing vertonen en waar het teveel aan calcium gebonden is, hebben de neiging in de regel niet verder uit te bloeiien. Voor een sneller resultaat, raden wij speciale, zuurhoudende verzorgingsproducten aan.

Producten met CleanTop® CF 100 of CF-120 zijn mits, vakkundig verwerkt, vrij van kalkuitslag.

Volgens de Europese norm DIN EN 1338 "Betonstraatstenen" speelt kalkuitbloei geen rol.

Zijn kalkuitbloeiingen reden voor reclamatie?

De stenen worden in hun kwaliteit, functie en hun eigenschappen door de uitbloeiingen niet benadeelt of beïnvloedt. Om deze reden, vormen ze ook geen aanleiding tot een reclamatie (zie DIN EN 1338). Door natuurlijke verwering, zal de uitbloeiing vanzelf verdwijnen. Het proces kan worden versneld door speciale, zuurhoudende verzorgingsproducten.

Uitzondering: Producten met CleanTop® CF 100 of CF-120 zijn, mits vakkundig verwerkt, vrij van kalkuitbloei.