Reinigingsadviezen

Reinigen. Beschermen. Onderhouden.

Hoe verwijder ik ...

... boter- of andere vetvlekken?

Ten eerste, de boter of de vlek voorzichtig afschrapen en zo snel mogelijk absorberen met keukenrol. De resterende vlekken met warm water en een zachte zeep, afwasmiddel al borstelend schoonmaken. Met veel water naspoelen. Herhaal indien nodig. Behandel voor bijzonder hardnekkig vuil het oppervlak met een chloorhoudende steenreiniger (bijv. METTEN Außenreiniger ) of ontvetters * (bijv. Akemi Öl- und Fettentfernerpaste, Lithofin Oil-Ex). Herhaal vervolgens de reiniging met warm water en een zachte zeep, afwasmiddel. Maar probeert u het echter eerst op een onopvallende plaats.
* Sommige CleanTop®- oppervlakken kunnen door het gebruik van oplosmiddel houdende reinigingsmiddelen schade ondervinden, zie hiervoor de tabel met de te gebruiken middelen.

... vlekken van bladeren?

Voor hardnekkig vuil, het oppervlak met een chloorhoudende steenreiniger (bijv. METTEN Außenreiniger ) schoonmaken. De steenreiniger voldoende tijd laten inwerken en indien nodig herhalen. Maar eerst op een onopvallende plaats uitproberen.

... cola en andere kleverige drankjes?

De vervuiling zo snel mogelijk met een doek opnemen, zodat het zo kort mogelijk in kan trekken. Bij een geringere vervuiling helpt koolzuurhoudend water ook wel. Erge vlekken met warm water en een zachte zeep, afwasmiddel al borstelend schoonmaken. Met veel water naspoelen. Indien nodig herhalen. Bij hardnekkig vuil het oppervlak met een chloorhoudende steenreiniger (bijv. METTEN Außenreiniger ) schoonmaken. Probeer dit eerst uit op een onopvallende plaats.
Let op: bij cola vlekken geen zuurhoudende reinigers (bijv. cementsluier verwijderaars) gebruiken.

... olie?

De vervuiling zo snel mogelijk met een doek opnemen, zodat het zo kort mogelijk in kan trekken. Vlekken met warm water en een zachte zeep, afwasmiddel al schrobbend schoonmaken. Met veel water naspoelen. Indien nodig herhalen. Voor hardnekkig vuil het oppervlak behandelen met ontvetters* (bijv. Akemi Öl- und Fettentfernerpaste, Lithofin Oil-Ex). Herhaal na de behandeling met een ontvetter het schoonmaken met warm water en een zachte zeep. Maar eerst op een onopvallende plaats uitproberen.
* Sommige CleanTop® - oppervlakken kunnen door het gebruik van oplosmiddel houdende reinigingsmiddelen schade ondervinden, zie hiervoor de tabel met de te gebruiken middelen.

... kauwgom?

Uitgedroogde kauwgom voorzichtig met een mes losmaken. Nog kleverige kauwgom voorzichtig van het oppervlak aftrekken of met een ijsspray bevriezen. Hierdoor wordt de kauwgom bros waardoor het gemakkelijk met een spatel te verwijderen is. Indien nodig restanten met een chloorhoudende steenreiniger schoonmaken (bijv. METTEN Außenreiniger).

... koffie of thee?

De nog natte koffie of thee vlek zo snel mogelijk met een doek opnemen en verwijderen. Bij geringe vlekken helpt koolzuurhoudend water ook. Intensievere vlekken met warm water en een zachte zeep, afwasmiddel al borstelend schoonmaken. Met veel water naspoelen. Indien nodig herhalen. Bij hardnekkige vervuiling het oppervlak met een chloorhoudende steenreiniger (bijv. METTEN Außenreiniger) behandelen.
Herhaal vervolgens de reiniging met warm water en zeep. Maar probeert u het echter eerst op een onopvallende plaats uit.
Let op: bij vervuiling van sterke zoete koffie geen zuurhoudende reinigers gebruiken (bijv. cementsluier verwijderaars).

... rode wijn?

Een vochtige rode wijn vlek zo snel mogelijk met een doek opnemen. Reeds opgedroogde rode wijn vlekken met warm water en een zachte zeep, afwasmiddel al borstelend schoonmaken. Met veel water naspoelen. Indien nodig herhalen. Bij hardnekkige vuil, het oppervlak met een chloorhoudende steenreiniger (bijv. METTEN Außenreiniger) behandelen. Herhaal vervolgens de reiniging met warm water en een afwasmiddel. Maar probeert u het echter eerst uit op een onopvallende plaats.

... algen en mos?

Een lichte groene aanslag door algen en mos op het oppervlak is te behandelen met een chloorhoudende steenreiniger (bijv. METTEN Außenreiniger). Zorg voor voldoende inwerktijd van de reiniger. Gebruik bij zeer hardnekkige mos begroeiing een mos en algen verwijderaar
(Akemi Anti Grün Longlife, Lithofin Allex). Indien nodig spoelen met een chloorhoudende reiniger. Met veel water naspoelen. Maar vooraf eerst op een onopvallende plaats uitproberen.

... ketchup of mosterd?

Vervuiling zo snel mogelijk met een doek verwijderen. Reeds ingedroogde vlekken in eerste instantie met koolzuurhoudend water oplossen. Bij sterkere vervuiling met warm water en een zachte zeep, afwasmiddel al borstelend schoonmaken. Met veel water naspoelen. Indien nodig herhalen. Bij hardnekkige vervuiling het oppervlak met chloorhoudende steenreiniger (bijv. METTEN Außenreiniger) behandelen. Herhaal na de behandeling met steenreiniger vervolgens de reiniging met warm water en een afwasmiddel. Maar probeert u het echter eerst uit op een onopvallende plaats.

... fruitvlekken?

Bij lichte vervuiling door fruitvlekken kan door het aanbrengen van koolzuurhoudend water een reinigend effect bereikt worden. Reeds bestaande fruitvlekken met warm water en een zachte zeep, afwasmiddel al borstelend schoonmaken. Met veel water naspoelen. Herhaal indien nodig. Bij hardnekkige vuil, het oppervlak met een chloorhoudende steenreiniger (bijv. METTEN Außenreiniger) behandelen. Herhaal na de behandeling met steenreiniger vervolgens de reiniging met warm water en een afwasmiddel. Maar probeert u het echter eerst uit op een onopvallende plaats.

*Bij een te hoge concentratie oplosmiddelen in de reinigingsmiddelen alsmede een te lange inwerktijd kunnen enkele CleanTop oppervlakken schade ondervinden. Zie hiervoor de tabel met de te gebruiken middelen.